Orgelconcert programma – 18 november

Orgelconcert door Leo Ravensbergen

Op D.V. zaterdagavond 18 november 2023 hoopt Leo Ravensbergen een orgelconcert te geven op het mooie Nijsse orgel in de Christelijke Gereformeerde Kerk aan de Lytse Wei 22 te Drogeham.
Onderstaand in het kort het verhaal wat Leo op zijn site https://leoravensbergen.nl/about over zichzelf verteld:

‘Mijn naam is Leo Ravensbergen. Ik ben geboren op 28 november 1988 in Rijnsburg. Op de basisschool ontdekte ik, dat ik keyboard spelen erg leuk vond. Mijn vader is een orgel fan en draait vaak CD’s. Die muziek vond ik heel erg mooi. Zo mooi, dat ik toen ik 7 was, ik al regelmatig met mijn vader meeging naar orgelconcerten.

Ik vroeg aan mijn ouders of we zelf een orgel konden kopen. Want ik wou zo graag zelf leren spelen. Maar ja, mijn ouders wisten wat zo’n elektronisch geval kost en die dachten: als we een orgel kopen en hij speelt er na een paar weken niet meer op… dan is dat best een risico wat je neemt. Maar het heeft zo moeten zijn, dat er in de basisschool waar ik opzat, een oud orgeltje stond, waar nooit meer op gespeeld werd. Ik werd de eigenaar van dat klein elektronisch orgeltje. Het mooiste cadeau wat ik ooit had gekregen! Ik was super enthousiast en… dat is nooit meer overgegaan. Mijn ouders en ik ontmoetten op een gegeven moment John Propitius bij een familielid en uiteindelijk heb ik van hem improvisatielessen gehad. Door hem is mijn liefde voor orgelmuziek alleen nog maar gegroeid. En ik heb veel van hem geleerd. Ik ben zelfs nog een tijd registrant bij hem geweest.

Zijn muziekstijl is denk ik wel terug te horen in mijn muziek… Noten lezen was echt niks voor mij.
Later heeft Hans den Dulk mij les gegeven in noten lezen en het aanleren van liederen uit het nieuwe liedboek. Toen was ik zo ver, dat ik kerkdiensten mocht gaan begeleiden. En dat was een droom, die uitkwam. Ik speel de basisnoten en de rest komt vanuit mezelf. Na verloop van tijd hebben mijn ouders een nieuw orgel gekocht. En later nog een…. Mijn hobby is inmiddels flink uit de hand gelopen, want we hebben nu een Johannus Positef 25 in huis staan. Ik begeleid wekelijks kerkdiensten. Niet alleen in Rijnsburg, maar ook in andere plaatsen. Van tevoren lees ik dan de tekst en denk ik na over het thema. Dan zoek ik er bijpassende liederen bij. En ga vooral op de tekst spelen. Vooral een psalm, waar je het orgel bij kan laten zingen, vind ik geweldig. Als de gemeente meegaat in verhogingen, dan gebeurt er wat met je. Meewerken tot eer van God, geeft me een verbazingwekkend goed gevoel. Twee keer per jaar organiseren we met ons gezin een concert. Dat is met de Kerst en met Pasen. Dat doen we tegenwoordig in een kerk. Voorheen hielden we huisconcerten. We sleepten letterlijk alle meubels het huis uit en zaten dan met ongeveer 60 mensen te luisteren en te zingen. Want ja, samenzang hoort voor mij bij een concert.
Ieder jaar ga ik ook naar de YouTube orgeldag, die georganiseerd wordt door Minne Veldman. Dat is een mooi initiatief om naar elkaars orgelspel te luisteren, van elkaar te leren en zo eigenlijk de liefde voor het orgel te promoten. Maar ik blijf zeggen: ik ben geen prof, dit is mijn hobby. Klassieke werken kan ik echt niet spelen. Ik speel op gevoel, met mijn hart en dat is wie ik ben.
Leo Ravensbergen’

Het belooft 18 november een mooi concert te worden met een afwisselend programma waarin ook samenzang opgenomen is. De aanvang is 20.00 uur. De entree is € 8,00. Kinderen tot en met 12 jaar gratis.

Iedereen is van harte welkom.

Onderstaand het programma:

  1. Psalm 108 (met samenzang vers 1 en 2) P. Heijkoop arr. L. Ravensbergen
  2. Heer, wees mijn Gids J. Propitius arr. L. Ravensbergen
  3. De Heer is mijn Herder / He shall feed His flock J. Propitius arr. L. Ravensbergen
  4. Jerushalaïm / The Holy City J. Propitius arr. L. Ravensbergen
  5. Psalm 72 (met samenzang vers 2 en 10) B. Elbertsen arr. L. Ravensbergen
  6. Geef vrede, Heer, geef vrede J. Propitius arr. L. Ravensbergen
  7. Uw genade is mij genoeg L. Ravensbergen
  8. Eén Naam is onze hope (met samenzang vers 1) /
    Daar ruist langs de wolken (met samenzang vers 1 en 3) J. Propitius arr. L. Ravensbergen